Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer moet ik een brandverzekering afsluiten?

Een brandverzekering afsluiten wordt aangeraden als u eigenaar van een woning bent, maar is verplicht als u huurder van een woning bent. De verschillende mogelijkheden worden hieronder toegelicht.

Eigenaar

Als eigenaar sluit u een brandverzekering af om uzelf te beschermen tegen de financiële risico’s die verbonden zijn met schade aan uw woning en inboedel. Bij het afsluiten van een brandverzekering is de verzekeraar wettelijk verplicht de volgende risico’s te dekken: brand, storm, hagel en natuurrampen. Bovendien kunt u voor uw polis Brand een uitbreiding voorzien voor bijgebouwen, grote tuinhuizen en zwembaden.

Huurder

Als huurder bent u in Vlaanderen en Wallonië verplicht om een brandverzekering te nemen om te kunnen voldoen aan uw huurcontract. Zo voorkomt u dat u moet opdraaien voor de kosten als gevolg van schade aan uw huurhuis. In Brussel is die verplichting nog niet van kracht.

Uitbreiding met waarborg Diefstal

De waarborg Diefstal is niet automatisch inbegrepen in uw brandverzekering. Daarom raden we u aan bijkomend een dekking Diefstal te overwegen die u meer mogelijkheden biedt, zoals het verzekeren van bijzondere of waardevolle voorwerpen. Daarbij wordt u steeds een oplossing op maat aangeboden.

Uitbreiding met waarborg Rechtsbijstand

Een rechtsbijstandsverzekering voor woningen is een uitbreiding op uw brandverzekering. Een brandverzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen van onder andere brand en andere risico’s zoals sneeuw, hagel, storm en natuurrampen.

Helaas leiden zulke schadegevallen soms tot geschillen. Denk maar aan uw buurman die de schade aan uw huis niet wilt betalen, hoewel hij die schade veroorzaakt heeft en daar bijgevolg aansprakelijk voor is. De rechtsbijstandsverzekering voor woningen zorgt bij zulke geschillen voor juridische verdediging.

Uitbreiding met waarborg Bijstand

Uw verwarming is stuk, uw toilet is verstopt geraakt, u vergat uw sleutel en heeft uzelf buitengesloten. Het zijn allemaal vervelende situaties waarbij u liefst zo snel mogelijk geholpen wilt worden. Op de bijstandsverzekering doet u beroep wanneer er door onverwachte problemen schade aan uw woning is die u niet meteen zelf kan oplossen. Wij zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk geholpen wordt om de schade en de kosten zo veel mogelijk te beperken.

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven