Overslaan en naar de inhoud gaan

De dekking van zonnepanelen (en een eventuele thuisbatterij) gebeurt via de brandverzekering van uw woning. De premie die u voor uw brandverzekering betaalt, is afhankelijk van de waarde van uw woning. Verzekeraars gebruiken verschillende methodes om die waarde in te schatten. Bij sommige methodes vormen zonnepanelen een onderdeel van de waardebepaling, bij andere niet. Dat verklaart waarom u lang niet altijd een bijpremie moet betalen om uw zonnepanelen mee te verzekeren.

  • Vaak wordt de waarde van uw woning ingeschat aan de hand van een vragenlijst en evaluatierooster. Als zonnepanelen daarin een parameter zijn, dan is de kans groot dat u een bijpremie moet betalen. Zijn zonnepanelen geen parameter in de vragenlijst, dan zijn ze normaal automatisch mee verzekerd en hoeft u geen meerpremie te betalen.
  • Werd de waarde van uw woning bepaald via een expertise of is uw woning verzekerd op basis van een zelf gekozen kapitaal (“in eerste risico”), dan moet u de verzekerde bedragen laten aanpassen en mogelijk een bijpremie betalen.

Wij raden aan om de plaatsing van zonnepanelen sowieso te melden, zodat wij voor u kunnen nagaan of bijkomende dekking nodig is in uw brandverzekering.

Dit advies geldt trouwens voor elke ingreep die de waarde van uw woning beïnvloedt. Vraag ons gerust om na aanpassingen aan uw woning het risico en de verzekerde kapitalen nog eens in te schatten. Zo vermijdt u onderverzekering en onaangename verrassingen in geval van schade.

Welke schade aan uw zonnepanelen is gedekt?

Uw brandverzekering dekt volgende vormen van schade:

  • brand-, rook- en roetschade;
  • stormschade;
  • sneeuw- en hagelschade;
  • schade door blikseminslag.

Heeft u een diefstalverzekering afgesloten, dan is diefstal van uw zonnepanelen standaard mee gedekt.

Wat als uw zonnepanelen anderen schade berokkenen?

Als de aansprakelijkheid van uw woning verzekerd is, dan bent u ook gedekt als uw zonnepanelen schade zouden aanrichten bij uw buren. Dat kan bijvoorbeeld voorvallen als één van uw zonnepanelen tijdens een storm loskomt en een raam vernielt bij uw buren.

Is een verzekering via de installateur interessant?

Sommige plaatsers van zonnepanelen bieden een allriskverzekering aan. Die heeft u eigenlijk niet nodig, omdat uw zonnepanelen al gedekt zijn via uw brandverzekering en u dus dubbel verzekerd zou zijn.

Meer informatie of de plaatsing van zonnepanelen melden?

Neem gerust contact op met uw accountmanager of beheerder!

 

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven