Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit artikel is toegespitst op de installatie van een laadpunt in of aan een particuliere woning. Voor informatie over de installatie van laadpunten bij een onderneming verwijzen we u graag door naar dit artikel.

Regels voor de installatie van een laadpaal of -punt

Algemeen geldt dat de elektrische aansluiting voor het opladen moet voldoen aan de voorwaarden van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties, kortweg AREI. Laat uw laadpunt of -paal daarom best altijd plaatsen door een vakman.

Verdere wetgeving is er vandaag nog niet. De sector is echter niet bij de pakken blijven zitten en heeft via de vereniging FireForum – bestaande uit federaties, actoren uit de sector en brandweerlieden – een veertig bladzijden tellende ‘Praktijkcode brandveiligheid’ uitgebracht rond elektrische voertuigen op parkeerterreinen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft daar intussen al 80% van in de praktijk gebracht, Vlaanderen zal hopelijk snel volgen. De basis voor het opstellen van een wetgeving is hiermee in elk geval gelegd.

Regels voor het gebruik

Er bestaan drie manieren om uw elektrische wagen op te laden. Elk systeem heeft zijn eigen beveiliging en vraagt om een specifieke kabel of connector. Bij opladen via een gewoon stopcontact wordt het gebruik van een verlengkabel of stekkerdoos sterk afgeraden, omdat die voor verlies zorgen en oververhit kunnen raken.

Wie mag een laadpunt of -paal plaatsen?

Bent u eigenaar van een woning, dan mag u uiteraard zelf beslissen over de installatie van een laadpunt of -paal. Maar is dat ook zo als u eigenaar bent van appartement in een complex, of als u huurder bent?

Wat de rechten van de eigenaar van een appartement betreft was de wetgever vooruitziend. Via de gewijzigde Appartementswetgeving is er geanticipeerd op vraagstukken rond nieuwe technologieën en evoluties. De wet geeft mede-eigenaars en erkende nutsoperatoren sinds 1 januari 2019 het recht om kabels, leidingen en bijbehorende faciliteiten aan te leggen in of op de gemene delen (art. 577, §10 oud BW, thans art. 3.82 BW). Deze toevoeging in de wet had specifiek de installatie van elektrische laadpalen voor ogen, maar het toepassingsgebied kan ruimer getrokken worden.

Als eigenaar van een appartement mag u dus een laadpaal of -punt plaatsen, maar u moet dit wel minstens 2 maanden voor aanvang van de werken via een aangetekend schrijven melden aan de syndicus. Die kan op zijn beurt een algemene vergadering bijeenroepen om een standpunt in te nemen. Komt er binnen de 2 maanden geen reactie, dan kan de installatie doorgaan. Wordt er wel protest aangetekend, dan moet nagekeken worden of dat gegrond is. Zo lang kan er niet met de installatie begonnen worden.

Voor de huurder van een appartement of huis ligt de situatie anders: die heeft op geen enkele manier het recht om zelf een laadpunt of -paal te (laten) installeren. Het is de verhuurder die daarover beslist.

Moet u de installatie melden aan uw verzekeraar?

Uw mededelingsplicht als verzekeringsnemer wordt geregeld door artikels 58, 59, 60, 80 en 81 van de verzekeringswet:

  • Bij het afsluiten van een polis bent u als verzekeringsnemer verplicht om alle u bekende omstandigheden die mogelijk invloed hebben op de beoordeling van het risico door de verzekeraar, nauwkeurig mee te delen.
  • Verandert een risico tijdens de looptijd van uw overeenkomst en is er een aanmerkelijke en blijvende wijziging van het risico, dan moet u de wijziging meedelen aan uw verzekeraar.

Het is dus aan te raden om uw verzekeraar op de hoogte te brengen van de installatie van het laadpunt. De verzekeraar zal ervoor zorgen dat u niet onderverzekerd bent en past indien nodig uw premie aan.

Bij het afsluiten van een nieuw contract hanteert elke verzekeraar zijn eigen vragenlijst om het risico in te schatten. Wordt in die lijst niet specifiek gevraagd naar een laadpaal of -punt, dan mag u ervan uitgaan dat die automatisch mee verzekerd is.

Heeft u nog vragen of wilt u de installatie van een laadpunt melden?

Contacteer gerust uw beheerder, hij/zij helpt u graag voort.

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven