
Inzichten
Schade tijdens betogingen: Wie vergoedt wat?
Betogingen zijn een belangrijk middel voor burgers om hun stem te laten horen en hun standpunten kenbaar te maken. Helaas kunnen deze evenementen soms ook leiden tot schade aan eigendommen, wat voor veel mensen een bron van zorg kan zijn. Bij Van Dessel Insurance Brokers krijgen we regelmatig de vraag: wie vergoedt de schade die ontstaat tijdens betogingen? In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt en wat u kunt doen als u schade ondervindt.

Soorten Schade
Tijdens betogingen kan er verschillende soorten schade ontstaan.
- Materiële schade is een veelvoorkomend probleem en kan variëren van beschadigde gebouwen en voertuigen tot vernielde etalages.
- Immateriële schade, zoals verlies van inkomsten door de tijdelijke sluiting van bedrijven of winkels.
Wie dekt de schade?
In regel is een dader verantwoordelijk voor schade aan derden. Bij betogingen is de kans op identificatie van de dader echter klein, bovendien is er ook een veroordeling nodig om tot een uitbetaling te komen.
Gelukkig kan u in bepaalde omstandigheden bij uw verzekeraar terecht voor schade die u als slachtoffer hebt opgelopen ten gevolge van betogingen door derden.
Als uw woning of winkel schade oploopt tijdens een betoging, kunt u rekenen op uw brandverzekering. Deze verzekering dekt schade door rellen, volkstoelopen, terreurdaden, sabotage of arbeidsconflicten. Dit betekent dat kosten voor het herstellen van gebroken ramen of andere beschadigingen worden vergoed. Ook als er brand ontstaat door bijvoorbeeld een voetzoeker, wordt deze schade gedekt.
Bij diefstal van goederen uit een winkel biedt de brandverzekering dekking tot een bepaald bedrag, mits de optie ‘diefstal van goederen’ is opgenomen in de polis. Als uw winkel tijdelijk moet sluiten vanwege de schade, kan de brandverzekering ook een vergoeding bieden voor het inkomensverlies totdat u uw activiteiten kunt hervatten.
Voertuigen die langs de route van een betoging geparkeerd staan en schade door vandalisme oplopen, kunnen worden vergoed via de eigen omniumverzekering.
De verzekeraar zal in bovenstaande situaties tussenkomen, weliswaar mits aftrek van de contractuele vrijstelling. Enkel wanneer de tegenpartij geïdentificeerd is, kan de vrijstelling alsnog verhaald worden op deze derde(n).
Tenslotte is het belangrijk om te weten dat als u met uw auto deelneemt aan de betoging en schade oploopt, de omniumverzekering niet zal tussenkomen. Deelname aan betogingen en rellen is namelijk uitgesloten in de polisvoorwaarden.
Wat te doen bij schade?
Als u schade heeft opgelopen tijdens een betoging, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden bij uw verzekeraar. Zorg ervoor dat u bewijsstukken, zoals foto’s, bijvoegt. De verzekeraar kan een expert sturen om de schade vast te stellen en een verslag op te stellen voor de schadevergoeding.
Bij Van Dessel Insurance Brokers staan we klaar om u te helpen bij het afhandelen van schadeclaims en het vinden van de juiste verzekeringsoplossingen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies.
Delen