Overslaan en naar de inhoud gaan
WAM wetgeving
Sofie Verlinden
25 juni 2024 3 min

Wetswijziging: Aanpassing aan de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor voertuigen

Door invoering van de wet tot wijziging van de wet betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering van 17 maart 2024, geldt de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor voertuigen voortaan ook voor andere categorieën van voertuigen.

Lees meer
juridisch
Tom Janssens
25 juni 2024 3 min

Fusies & Overnames (M&A) / Juridische & Fiscale Risico’s

M&A transacties zijn complexe processen waarbij risico’s tijdens het onderhandelingsproces verdeeld worden tussen kopers en verkopers aan de hand van garanties en vrijwaringen. Een dergelijke wijze van verdeling vereist overeenstemming over risico’s en zekerheidsstelling door verkopers voor de gegeven garanties en fiscale vrijwaring. De verzekeringsmarkt biedt uitkomst met verschillende oplossingen waarmee zowel geïdentificeerde risico’s als niet geïdentificeerde risico’s kunnen worden verzekerd in het kader van een overname maar ook juist daarbuiten.  

Lees meer
asbest
Tom Janssens
29 maart 2024 2 min

Wettelijk verplichte keuringen, wie ziet het bos nog door de bomen?

De Belgische wetgeving inzake veiligheid en verplichte keuringen van installaties is een doolhof geworden. Diverse niveaus en instanties hebben hun eigen regels en geplogenheden, waardoor het voor bestuurders/zaakvoerders van een bedrijf onmogelijk is geworden om alles netjes in kaart te brengen en op te volgen.  

Lees meer
Vrijwilligerswerk
Tom Janssens
14 juni 2023 3 min

Vrijwilligerswerk en verenigingswerk, de verschillen uitgelegd

Het begrip ‘vrijwilligerswerk’ is taalkundig perfect. Door het gebruik van het woord werk is bij velen het idee ontstaan dat het over betaalde arbeid gaat. Dit leidt meer dan eens tot misverstanden over hoe men omgaat met vrijwilligerswerk in de organisatie. Vaak zien organisaties het als een andere vorm van arbeid (werknemerschap), wat niet correct is. Vrijwilligerswerk is immers een onbezoldigde activiteit, wel werk maar geen arbeid in de zin van Arbeidsrecht, Sociale Zekerheid. In het vrijwilligerswerk krijgen mensen geen loon maar engageren ze zich om inspanningen te leveren, mee te werken aan het realiseren van de doelstellingen van de organisatie, zonder dat ze hiervoor betaald worden. Met de introductie van het zogenaamde Verenigingswerk ( = artikel 17) is de verwarring met het statuut van de vrijwilliger dus nog groter geworden. 

Lees meer
aansprakelijkheid bij logistieke dienstverlening
Jordy Storms
09 augustus 2021 3 min

Biedt u als transporteur bijkomende logistieke diensten? Zorg voor een goede bescherming tegen uw uitgebreidere aansprakelijkheidsrisico’s

De bikkelharde concurrentiestrijd in de vervoerssector noopt veel transporteurs tot het aanbieden van extra logistieke diensten. Die bijkomende services vergroten het gevaar op schade aan de toevertrouwde goederen en brengen dus een uitgebreider aansprakelijkheidsrisico met zich mee. Hoe kunt u uw aansprakelijkheid beperken en hoe dekt u zich in tegen de overblijvende risico’s?

Lees meer
Hoe wordt schade met niet-geïmmatriculeerde voertuigen gedekt?
Michael Melaerts
05 juli 2021 2 min

Zijn schadegevallen met een niet-geïmmatriculeerd werktuig op de openbare weg gedekt?

Schadegevallen met niet-geïmmatriculeerde werktuigen op de openbare weg worden per definitie niet gedekt door een verzekering BA Uitbating, al maken sommige verzekeraars daarop een uitzondering. Weet u graag zeker of u goed beschermd bent? Roep gerust ons advies in om persoonlijke situatie uit te klaren.

Lees meer
Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
Tom Janssens
12 juni 2019 5 min

Maakt de nieuwe vennootschapswet een verzekering bestuurdersaansprakelijkheid overbodig?

De beperking van de bestuurdersaansprakelijkheid is één van de krachtlijnen van de nieuwe vennootschapswet. Dat klinkt als goed nieuws voor wie optreedt als bestuurder van een vennootschap of vereniging. Maar voorzichtigheid is geboden, want er gelden heel wat uitzonderingen. Ondanks de hervormingen om bestuurders beter te beschermen, blijft een D&O of verzekering bestuurdersaansprakelijkheid aangewezen.  

Lees meer
carnavalsstoet
Marjan Franck
25 februari 2019 1 min

Uw voertuig in een carnavalsstoet? Laat uw verzekering aanpassen!

De carnavalsperiode staat voor de deur, tal van verenigingen stomen hun praalwagens klaar voor de optocht. Stelt u uw voertuig ter beschikking voor een carnavalsstoet of andere parade? Meld het ons dan zeker, anders loopt u het risico om niet volledig verzekerd te zijn.

Lees meer
bijklussen
Davy Alentijns
10 december 2018 5 min

Het nieuwe onbelast bijklussen brengt ook extra verzekeringsplicht met zich mee

Wie in zijn vrije tijd tegen betaling bijklust, mag sinds 15 juli van dit jaar onder bepaalde voorwaarden tot ongeveer 6.000 euro per jaar bijverdienen zonder dat hij daarop belastingen of sociale bijdragen moet betalen. Dat is de “bijkluswet” in een notendop. Maar opgelet: om deze nieuwe regeling te genieten moet u een aantal voorwaarden respecteren, waaronder het afsluiten van de nodige verzekeringen.

Lees meer
Wet Peeters
Philippe De Brabanter
26 juni 2018 10 min

De Wet Peeters in FAQ’s: al uw vragen beantwoord

Op 1 juli 2018 treedt de Wet Peeters in werking. Kort samengevat verplicht deze wet alle aannemers, architecten en andere dienstverleners in de bouwsector om een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering (of decenale verzekering) af te sluiten voor onroerende werken waarvoor een definitieve stedenbouwkundige vergunning werd afgeleverd na 1 juli 2018. In een eerder bericht gaven we al meer toelichting bij de Wet Peeters, maar uit gesprekken met het werkveld konden we opmaken dat veel betrokken actoren nog met tal van vragen zitten. Daarom maken wij een overzicht van de meest gestelde vragen én laten we onze expert bouwverzekeringen meteen een helder antwoord geven.

Lees meer

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven