Aangepaste openingsuren
Op dinsdag 24 december en dinsdag 31 december sluiten onze kantoren uitzonderlijk om 15.00 uur. Op woensdag 25 december en woensdag 1 januari zijn onze kantoren gesloten.
-
Oplossingen
In de kijker
- Evenementenverzekering
- Verzekering Tienjarige Aansprakelijkheid
- Aansprakelijkheidsverzekering procesgecertificeerde asbestdeskundigen
- Verzekering appartementsgebouwen en buildings
- Cyberverzekering
- ABR-verzekering
- Verzekering Tesla's en elektrische wagens
- Droneverzekering
- VD Manager Solutions
- Machinebreukverzekering
- Yacht- en bootverzekering
- Fraudeverzekering
- Onze aanpak
- Klanten aan het woord
- Inzichten
Ondernemingen
Zelfstandigen & Vrije beroepen
Inzichten
Vrijwilligerswerk en verenigingswerk, de verschillen uitgelegd
Het begrip ‘vrijwilligerswerk’ is taalkundig perfect. Door het gebruik van het woord werk is bij velen het idee ontstaan dat het over betaalde arbeid gaat. Dit leidt meer dan eens tot misverstanden over hoe men omgaat met vrijwilligerswerk in de organisatie. Vaak zien organisaties het als een andere vorm van arbeid (werknemerschap), wat niet correct is. Vrijwilligerswerk is immers een onbezoldigde activiteit, wel werk maar geen arbeid in de zin van Arbeidsrecht, Sociale Zekerheid. In het vrijwilligerswerk krijgen mensen geen loon maar engageren ze zich om inspanningen te leveren, mee te werken aan het realiseren van de doelstellingen van de organisatie, zonder dat ze hiervoor betaald worden. Met de introductie van het zogenaamde Verenigingswerk ( = artikel 17) is de verwarring met het statuut van de vrijwilliger dus nog groter geworden.
Verenigingswerk artikel 17, wat houdt dit in?
Er zijn bepaalde activiteiten die tussen wal en schip vallen en die te beperkt zijn om er volwaardige arbeidsplaatsen voor te creëren, maar wel van dien aard zijn dat ze ook geen vrijwilligerswerk genoemd kunnen worden, dit wordt ook de semi-agorale arbeid genoemd: Deze valt buiten de arbeidsmarkt en is ook geen vrijwilligerswerk. Het gaat dus over een aparte categorie die een tussenpositie inneemt.
De wetgever heeft voor deze tussencategorie een apart statuut gecreëerd, en dat vinden we terug in artikel 17. Met dit artikel kan je als organisatie of als lokaal bestuur mensen inschakelen voor specifieke (afgebakende) taken, voor een beperkt aantal uren, en waarbij die mensen (de artikel 17'ers) prestaties leveren tegen een vooraf bepaalde (en wettelijk opgelegde) vergoeding.
Dat is dus wezenlijk anders bij het vrijwilligerswerk, waarbij mensen zich inspannen en niet vergoed worden voor hun prestaties maar wel voor hun kosten, wat fundamenteel verschillend is.
Heeft dit impact op de verzekering
Uiteraard zorgen deze verschillen ervoor dat ook het verzekeringspakket anders moet worden samengesteld. Het meest wezenlijke verschil is de verplichting om een verzekeringspolis Arbeidsongevallen (conform Wet 1971) te voorzien voor de verenigingswerkers. Voor vrijwilligers kennen we dit principe niet. Om te bepalen welke verzekeringen u dient af te sluiten kan u ons steeds contacteren. Samen brengen we dan de risico’s in kaart om u nadien een voorstel op maat te bezorgen.