Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke risico’s dekt een verzekering bestuurdersaansprakelijkheid?

Als bestuurder van een vennootschap of vzw kunt u persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor fouten die u maakt bij de uitvoering van uw bestuursfunctie. De strenger wordende wetgeving maakt dat risico alleen maar groter. Een verkeerde investeringsbeslissing, een faillissement, het te laat of niet neerleggen van jaarrekeningen, een verzekering die u vergat af te sluiten: het zijn maar enkele voorbeelden van schades die aandeelhouders en derden op u kunnen verhalen. Om te vermijden dat uw privévermogen aangesproken wordt bij een schadeclaim, zorgt u best voor een verzekering die uw bestuursaansprakelijkheid dekt.

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering – ook gekend als D&O-verzekering (Directors & Officers) –  dekt niet enkel uw persoonlijke financiële risico’s door bestuursfouten. Ze vergoedt ook de verdedigings- en gerechtskosten als u zich voor de rechtbank moet verantwoorden.

Waarop moet u letten als u een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluit?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders wordt best onderschreven door de vennootschap of vereniging. Door één polis af te sluiten zijn immers alle vroegere, huidige én toekomstige bestuurders beschermd.

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering mag u niet verwarren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Beide verzekeringen dekken andere risico’s: waar de bestuurdersverzekering de bestuurder beschermt als die in zijn persoonlijk vermogen wordt aangesproken bij bestuursfouten, vrijwaart de beroepsaansprakelijkheidsverzekering het vermogen van de onderneming bij een schade gerelateerd aan haar activiteiten.

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven