Inzichten
Zijn brandstofdiefstallen uit voertuigen en mazouttanks verzekerd?
Met brandstofprijzen die helemaal de pan uit swingen vormen benzine- en mazouttanks steeds vaker het doelwit van dieven. Hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt en kunt u in geval van brandstofdiefstal rekenen op een schadevergoeding via uw verzekering?
De torenhoge brandstofprijzen doen het aantal diefstallen pieken. Vooral vrachtwagens en grote bestelwagens komen in het vizier van brandstofdieven, want met een tankinhoud van enkele honderden liters tot zelfs meer dan duizend liter leveren zij meteen een stevige buit op.
Bij een klassieke brandstofdiefstal boren de dieven een gaatje in de tank van het voertuig en vangen ze de brandstof op, of ze slaan de vuldop van de tank eraf en zuigen de brandstof op met een slang. Maar uit vaststellingen blijkt dat brandstofdieven tegenwoordig ook ingenieuzer te werk gaan: er zijn al gevallen vastgesteld waarbij de besturingssoftware van benzinepompen gekraakt werd, waardoor de dieven ongemerkt brandstof konden afnemen zonder te betalen.
Kunt u bij een brandstofdiefstal rekenen op tussenkomst van uw verzekering?
Diefstal van brandstof uit een voertuig
Voor de eventuele vergoeding van schade door een brandstofdiefstal moet er gekeken worden naar de omniumverzekering van uw voertuig. Uit een analyse van de voorwaarden blijkt echter dat brandstofdiefstal daarin nagenoeg nooit gedekt is.
Als u een bijstandsverzekering voor uw voertuig afgesloten heeft, kunt u zich daar mogelijk wel enigszins op beroepen als uw brandstoftank volledig leeggeroofd is. Uw bijstandsverzekeraar zal u dan helpen om naar het dichtstbijzijnde benzinestation te kunnen rijden.
De gestolen brandstof mag dan haast nooit gedekt zijn, de schade die bij de diefstal veroorzaakt wordt aan uw voertuig is dat meestal wél.
Diefstal van huisbrandolie uit een tank
Mazouttanks van woningen en bedrijven zijn voor brandstofdieven een nog makkelijkere prooi, zeker als ze niet ondergronds gemonteerd zijn. Voor de vergoeding van een brandstofdiefstal uit zo’n tank moet de brandverzekering van het gebouw aangesproken worden.
Of brandstofdiefstal uit een mazouttank ook effectief gedekt is, hangt af van de clausules in de brandpolis en van eventueel opgelegde preventiemaatregelen. Zo stellen sommige verzekeraars bijvoorbeeld dat de toegang tot de vulopening van de tank beveiligd moet zijn.
Inzetten op preventie
Omdat verzekeringen brandstofdiefstal dus lang niet altijd dekken, is preventie het allerbelangrijkste. We geven graag enkele tips.
Om brandstofdiefstal uit een vrachtwagen te voorkomen:
- Parkeer uw vrachtwagen op een (afgesloten) bedrijventerrein of op een bewaakte of felverlichte parking.
- Vul de tank van uw vrachtwagen pas op maandagochtend i.p.v. vrijdagavond.
- Gebruik een antidiefstal-vuldop of een hangslot.
- Rust uw vrachtwagen uit met een diefstalalarm.
Om brandstofdiefstal uit een bestelwagen of personenwagen te voorkomen:
- Zet uw wagen op een veilige plaats: in de garage, op de oprit of op een plek met veel sociale controle of camerabewaking.
- Rust uw wagen uit met een diefstalalarm.
Delen