Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom kiest u best voor een hospitalisatieverzekering?
Een ziekenhuisopname, al dan niet gepland, brengt heel wat kosten met zich mee. Het ziekenfonds komt voor een stuk tussen, maar een groot deel van de kosten blijft ten laste van de patiënt. In sommige gevallen liggen die eigen kosten drie tot vijf keer hoger dan de vergoeding van de mutualiteit. Om te vermijden dat u uw aandeel in de ziekenhuisfactuur uit eigen zak moet betalen, is een hospitalisatieverzekering aangeraden.

Waarop moet u letten als u een hospitalisatieverzekering afsluit?
Uw woonplaats, leeftijd en algemene gezondheidstoestand bepalen mee hoeveel u voor een hospitalisatieverzekering betaalt. Maar staar u niet blind op die premie: ook de waarborgen en de vrijstelling neemt u best in acht. Wat is er precies gedekt in de polis en welk bedrag dient u sowieso zelf te betalen? Daarnaast biedt elke hospitalisatieverzekering heel wat opties waarvoor u wel of niet kan kiezen: bent u tevreden met een meerpersoonskamer of ligt u liever alleen? Wilt u de voor- en nazorg vergoed zien en over welke periode? Wenst u ook verzekerd te zijn voor zware ziekten?

U moet naar het ziekenhuis: wat nu?
Uw hospitalisatieverzekering verleent tussenkomst vanaf het ogenblik dat er een ligdag wordt aangerekend. Bij een daghospitalisatie vraagt u best op voorhand bij het ziekenhuis of uw behandelende arts na of uw opname als een ligdag beschouwd wordt. Brengt u een bezoek aan de gipskamer of aan de spoedafdeling en volgt er geen opname, dan zal uw hospitalisatieverzekering niet tussenkomen.

Hoe weet u met zekerheid dat uw hospitalisatieverzekering een bepaalde ingreep dekt?
Uw verzekeraar zal altijd bekijken of de ingreep medisch noodzakelijk is – het criterium om recht te hebben op een vergoeding. Informeer u bij een vooraf geplande ingreep zeker bij uw behandelende arts. Die zal een verslag opmaken om voor te leggen aan uw ziekenfonds en hospitalisatieverzekeraar. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Hoe verloopt de betaling van de ziekenhuisfactuur?
Heel wat ziekenhuizen hebben een overeenkomst afgesloten met verzekeringsmaatschappijen: ze hanteren het zogenaamde derdebetalersyteem. Dat betekent dat het ziekenhuis de factuur rechtstreeks met de verzekeraar regelt. Enkel de vrijstelling en de niet-gedekte kosten zult u achteraf zelf moeten betalen. Biedt uw verzekeraar geen derdebetalersyteem aan, dan dient u de factuur eerst zelf te betalen en nadien de terugbetaling te vragen aan uw verzekeringsmaatschappij.

Wist u bovendien dat…

  • u bij een zwangerschap best vooraf aan uw verzekeraar vraagt welk kamertype u mag kiezen? Tegenwoordig heeft elk ziekenhuis een ruim aanbod aan één- en meerpersoonskamers, luxekamers en suites.
  • een tandheelkundige ingreep niet gedekt is in de hospitalisatieverzekering? Voor zulke ingrepen moet u een apart tandplan afsluiten. Er bestaat weliswaar één uitzondering: het trekken van wijsheidstanden onder narcose in het ziekenhuis wordt wel terugbetaald door uw hospitalisatieverzekering.
  • er voor een esthetische ingreep enkel tussenkomst verleend wordt als de ingreep medisch noodzakelijk is? Uw arts kan het nodige bewijs leveren aan de hand van een medische verslag of attest.
  • een vrijstelling de ideale manier is om de premie van uw hospitalisatieverzekering te drukken zonder afbreuk te doen aan de dekkingen in uw contract?

Meer info?

Het afsluiten van een hospitalisatieverzekering geeft heel wat stof tot nadenken. Wij helpen u graag zoeken naar de oplossing die het best bij u past.

Neem zeker contact op met onze specialisten als u advies wenst. U kunt hen bereiken op het nummer 03 482 15 30 of via leven@vandessel.be.

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven