Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke verzekeringen heeft een kotstudent nodig?

Op kot zitten staat meestal synoniem voor veel sociale contacten, bezoekjes van medestudenten en een goed gevulde activiteitenkalender. Geen wonder dus dat er in de studentenhuizen al eens ongelukken gebeuren, vooral door een vergetelheid in al die drukte: een student laat het kookvuur aanstaan of hij vergeet de kraan in de badkamer dicht te draaien. Bij brand- of waterschade op kot wordt de student als huurder aansprakelijk gesteld, tenzij hij kan bewijzen dat de schade door “overmacht” (buiten zijn schuld) ontstaan is. Een kotstudent heeft dus een brandverzekering nodig die zijn huurdersaansprakelijkheid dekt.

Met het toenemend aantal waardevolle elektronicatoestellen dat studenten op kot bewaren, is het ook nuttig om een waarborg “diefstal” te voorzien in de brandpolis.

Daarnaast is een familiale verzekering aangewezen, die tussenkomt als de student schade toebrengt aan derden (bv. een medestudent die hij verwondt tijdens het koken).

Moet de student daarvoor aparte polissen afsluiten?

Het kot van een student die nog bij zijn ouders thuis gedomicilieerd is, wordt bijna altijd mee gedekt door een uitbreiding in de brandverzekering die de ouderlijke woonst dekt. Hetzelfde geldt voor de diefstalverzekering en de familiale verzekering.

Als de student niet meer bij zijn ouders gedomicilieerd is, moet hij zelf de nodige verzekeringen afsluiten om zich te dekken voor schade aan het gehuurde eigendom, de inhoud en derden.

Waarop moeten (ouders van) studenten letten?

  • Controleer allereerst of de brandverzekering van het ouderlijke huis een uitbreiding van de dekking naar studentenkamers bevat. Als dat niet het geval is, dan is een afzonderlijke polis voor de studentenkamer nodig. 
  • Check goed de beperkingen en definities van begrippen in de brand- en familiale polis. Vallen stages ook onder het begrip “studies”? Zijn er beperkingen in oppervlakte, tijd of geografie? Welke risico’s worden precies verzekerd, want diefstal en vandalisme zijn bijvoorbeeld niet mee gedekt in een basisverzekering?
  • Bij een diefstalverzekering loont het de moeite om na te vragen hoeveel de verzekerde waarde bedraagt. Zeker bij dure voorwerpen is die niet altijd voldoende.

En wat bij studeren in het buitenland?

Net als een verblijf op kot in België wordt ook studeren in het buitenland doorgaans mee gedekt door de brand- en familiale verzekering van de ouders. Wel komen er bij een studieverblijf in het buitenland nog andere risico’s kijken, waarvoor de student best een reisbijstandsverzekering afsluit. Wanneer het internationaal avontuur langer dan drie maanden duurt, heeft dat ook z’n gevolgen voor de hospitalisatieverzekering van de student. Informeer u daarom best altijd bij uw makelaar en de onderwijsinstelling.

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven