Overslaan en naar de inhoud gaan

Fraude is voor geen enkele onderneming nog een ver-van-mijn-bedshow: volgens een recent onderzoek van Allianz Trade* werd 51% van de bedrijven in België en Nederland er in de afgelopen twee jaar mee geconfronteerd. Fraude of oplichting in bedrijven gebeurt op veel manieren. We staan stil bij de drie meest voorkomende vormen en de mogelijke gevolgen voor uw onderneming.

De meest voorkomende vormen van fraude in bedrijven

Cyberfraude

Zowat alle bedrijven zijn intussen wel gekend met de problematiek rond cybercriminaliteit. Toch blijft het opletten geblazen voor cyberaanvallen met virussen, phishingmails en datalekken door computermisbruik, want het aantal meldingen van cyberfraude blijft jaar na jaar stijgen.

Interne fraude

Heel wat ondernemingen hebben geen uitgebreid intern controlesysteem, omdat ze uitgaan van een vertrouwensrelatie met hun personeel. Daardoor krijgen medewerkers met minder goede bedoelingen nog te vaak de kans om interne fraude te plegen. Dat kan gaan van diefstal van kantoorgerief tot betaling van fictieve facturen op een privérekening of de aankoop van goederen voor privédoeleinden op naam van de onderneming.

Externe fraude

Mensen van buiten de onderneming plegen fraude om geld of goederen te ontvreemden. Een gekend voorbeeld is CEO-fraude of identiteitsdiefstal, waarbij een e-mail, stem of handtekening vervalst wordt om zo geld te transfereren van het bedrijf naar een oplichter.

Gevolgen van fraude voor uw onderneming

Fraudegevallen hebben altijd een onmiddellijke financiële impact, maar de schadelijke gevolgen voor uw onderneming gaan vaak verder dan dat: verlies van kostbare gegevens, kosten voor het herstel van IT-systemen, reputatieschade, …

Waarom een fraudeverzekering afsluiten?

Onze verzekering vergoedt niet alleen het financiële verlies en eventuele reputatieschade bij fraude, ze vervolledigt ook uw preventiebeleid. Onze experts geven u graag advies om te anticiperen op frauduleuze praktijken. Voorkomen is tenslotte nog altijd beter dan genezen!

Voor een waterdichte bescherming tegen eigen schade en schade aan derden door cyberfraude is het bovendien aangewezen om een fraudeverzekering te combineren met een cyberverzekering.

 

*https://www.allianz-trade.com/nl_BE/uw-behoeften/uw-bedrijf-beschermen/fraud-survey-2022.html

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven