Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is vastgoedfinanciering via de tweede pensioenpijler? 

Vastgoedfinanciering via de tweede pensioenpijler houdt in dat u kapitaal opneemt dat u heeft gespaard of nog zult sparen in het kader van uw aanvullend pensioenplan. Dit kan via een Individuele Pensioentoezegging (IPT), Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), VAPZ-RIZIV, Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) of een groepsverzekering. Dit kapitaal kunt u gebruiken voor de financiering van diverse vastgoedprojecten binnen de Europese Economische Ruimte (EER). 

Voordelen van deze financieringsvorm 

  • Flexibiliteit: U kunt het kapitaal gebruiken voor een breed scala aan vastgoedprojecten, zoals de aankoop, bouw, verbouwing, renovatie of verbetering van privévastgoed. Dit omvat ook de aanleg van een tuin, terras of zwembad. 

  • Kostenbesparing: Een voorschotopname is goedkoop en laagdrempelig, zonder notariskosten of registratierechten. Bovendien kunt u het voorschot op elk moment geheel of gedeeltelijk terugbetalen zonder wederbeleggingsvergoeding. 

  • Fiscale voordelen: Bij een tweedepijlerkrediet geniet u nog steeds fiscale voordelen op de premiestortingen in uw pensioencontract. De intresten die u privé betaalt, kunnen mogelijk ook verrekend worden tegenover de onroerende inkomsten in uw belastingbrief. 

  • Geen beperking op aantal projecten: Er is geen limiet aan het aantal projecten dat u via deze techniek kunt financieren. 

Verschillende financieringstechnieken 

  • Voorschotopname: U krijgt een voorschot op uw pensioenkapitaal, dat u gebruikt voor uw vastgoedproject. Het gespaarde kapitaal wordt verminderd met het voorschot op het moment dat u uw aanvullend pensioen uitgekeerd krijgt. 

  • Tweedepijlerkrediet: U neemt een aflossingsvrij krediet op basis van uw toekomstig pensioenkapitaal. Op de einddatum van uw pensioencontract betaalt u het krediet af met de uitkering van het gespaarde kapitaal. 

  • Inpandgeving van overlijdenskapitaal of pensioenreserves: Een deel van uw pensioen- of overlijdenskapitaal wordt in pand gegeven bij de financiële instelling die de lening verstrekt, als waarborg voor de terugbetaling van het krediet bij overlijden. 

Interesse? 

Niet elke verzekeraar biedt al deze technieken aan, en de voorwaarden en kosten kunnen verschillen. Bij Van Dessel Insurance Brokers helpen we u graag om de beste keuze te maken voor uw situatie. Neem contact met ons op via leven@vandessel.be of 03 482 15 30 voor meer informatie en persoonlijk advies. 

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven