Overslaan en naar de inhoud gaan

Met de zomer voor de deur kijken veel mensen reikhalzend uit naar hun vakantie. Toch is het goed om op voorhand ook eens stil te staan bij de risico’s die u op reis loopt, want ook op vakantie kunt u ziek worden of een ongeval hebben. Zeker in het buitenland kunnen daar hoge facturen aan verbonden zijn. Velen rekenen voor de vergoeding van hun kosten op hun hospitalisatieverzekering, maar welke kosten dekt die nu precies? En is het zinvol om een extra reisbijstandsverzekering te nemen?

Vergoeding van medische kosten door ziekte of ongeval

Via uw hospitalisatieverzekering: ja, maar …

De hospitalisatieverzekering dekt uw medische kosten na een ziekte of ongeval in het buitenland, maar enkel bij een effectieve ziekenhuisopname. Ambulante medische kosten (bijvoorbeeld voor een doktersbezoek of medicijnen) vergoedt ze niet.

Bij een ongeval of ziekte op vakantie komen vaak ook nog heel wat andere kosten kijken, zoals voor de repatriëring van de verzekerde en/of zijn gezinsleden of de organisatie van de hulpverlening (bijvoorbeeld een reddingsactie). Die bijkomende kosten dekt de hospitalisatieverzekering meestal niet.

Ook uw ziekteverzekering en de reisverzekering via uw kredietkaart hebben hun beperkingen

Uw ziekteverzekering via het ziekenfonds biedt tussenkomst voor onvoorziene en dringende medische zorgen in het buitenland, maar de dekking is dikwijls beperkt (zowel op het vlak van geografie als terugbetaalde bedragen) en vaak betaalt u ook nog een vrijstelling.

Ook met de reisverzekering via uw kredietkaart is het opletten geblazen: die komt enkel tussen als u (een deel van) de reis via de kredietkaart betaald heeft en bovendien kent de dekking heel wat beperkingen en niet zelden wordt er een hoge vrijstelling toegepast.

De meest complete oplossing: een reisbijstandsverzekering

Dan bent u geruster met een reisbijstandsverzekering. Die biedt niet alleen een ruime dekking en een hogere tussenkomst voor medische kosten na ziekte of ongeval in het buitenland, ze verleent ook uitgebreide bijstand aan personen op reis:

  • bijstand bij diefstal of verlies van reisdocumenten,
  • vergoeding van opsporings- en reddingskosten,
  • vergoeding van vervroegde terugkeer wegens ziekenhuisopname of overlijden van een familielid of wagens zware schade aan de woning,
  • bijstandsverlening door een tolk,
  • bijstand in geval van gerechtelijke vervolging in het buitenland,
  • enzovoort.

Wat bij een ongeval of panne met uw wagen?

Voor de kosten opgelopen door een ongeval of panne met uw wagen in het buitenland geldt eigenlijk hetzelfde principe: u kunt in (heel) beperkte mate beroep doen op uw gewone BA-autoverzekering. De meeste kosten vallen echter buiten de dekking van deze verzekering, waardoor ook voor uw wagen een bijstandsverzekering aangewezen is wanneer u op reis gaat.

Met een bijstandsverzekering voor voertuig en passagiers kunt u bijvoorbeeld rekenen op:

  • pechverhelping en slepen in België en het buitenland,
  • repatriëring van uw voertuig en de verzekerden (passagiers),
  • bijstand bij diefstal,
  • enzovoort.

Vraag het advies van een specialist

Zowel voor de courante hospitalisatieverzekering en autoverzekering als voor de reisbijstandsverzekering bestaan er heel wat formules met elk hun eigen voorwaarden en dekkingen. Om uw risico’s op reis efficiënt te dekken, wint u best het advies van een specialist in. Zo vermijdt u overlap tussen dekkingen en hiaten in uw verzekering.

Trekt u deze zomer naar het buitenland en wilt u veilig verzekerd zijn? Contacteer ons dan gerust voor meer informatie of een verzekeringsvoorstel.

 

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven