Overslaan en naar de inhoud gaan

Een vergelijking van de voorwaarden van de verschillende verzekeringsmaatschappijen leert dat op bovenstaande vragen geen eenduidig antwoord te geven valt. Veel hangt af van de concrete situatie: bent u zelf BOB of rijdt iemand als BOB met uw wagen, huurt u een BOB in, … We lichten enkele belangrijke punten toe.

De ene BOB is de andere niet

Een eerste groot verschil in de verzekeringsvoorwaarden zit ‘m al in de definitie van wie ‘BOB’ precies is. De ene verzekeraar sluit inwonende partners en kinderen uit, de andere de occasionele bestuurder die in de polis opgenomen is. De ene maatschappij aanvaardt een BOB enkel in geval van alcoholintoxicatie van de bestuurder, de andere biedt een uitbreiding als de bestuurder die dag gewond is geraakt. Ook wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen uzelf als BOB en iemand anders die als BOB voor u rijdt.

De bescherming van BOB zelf

Als BOB zelf een ongeval veroorzaakt, is zijn lichamelijke schade niet standaard verzekerd. Enkel een bestuurdersverzekering en de BOB-clausule van enkele maatschappijen komen tussen in de vergoeding van lichamelijke letsels. Van de bestuurdersverzekering bestaan ook weer verschillende types. Om de juiste keuze te maken vraagt u best advies aan uw makelaar.

BOB veroorzaakt een ongeval

Heeft de eigenaar van de wagen waarmee BOB rijdt een omniumverzekering afgesloten, dan zal die verzekering tussenkomen voor de schade aan het voertuig zelf.

Maar wie draait op voor de vergoeding van de schade als er geen omnium is? Veel verzekeringsmaatschappijen bieden een BOB-waarborg aan. De voorwaarden om daarvan te kunnen genieten verschillen echter grondig. Bij de ene maatschappij is deze waarborg standaard inbegrepen, bij andere verzekeraars hangt het van het type polis af of de BOB-waarborg inbegrepen is en nog andere maatschappijen kennen de waarborg toe op basis van het aantal contracten dat u bij hen heeft lopen.

Als u een BOB-waarborg geniet, heeft u meestal recht op een schadevergoeding tot maximum € 25.000 en geldt er over het algemeen een vrijstelling van € 500.

BOB in een bedrijfswagen

Rijdt u met een bedrijfswagen, dan kijkt u best de car policy na om te weten wie uw voertuig mag besturen en in welke omstandigheden.

U huurt een BOB in

In dat geval is het belang dat u voor het afsluiten van het contract de algemene voorwaarden aandachtig doorneemt. Soms wordt er in het contract gevraagd dat de eigenaar van het voertuig een omniumverzekering afsluit én een bestuurdersverzekering die de lichamelijke schade van BOB dekt.

Hou het ook voor BOB veilig en vraag advies aan uw makelaar!

De conclusie is duidelijk: wilt u BOB dezelfde bescherming bieden als hij aan u? Dan vraagt u best advies aan uw makelaar. Die zoekt voor u uit welke dekking u via uw huidige verzekeringen al geniet en welke bijkomende waarborgen of dekkingen aangewezen zijn om het voor iedereen veilig te houden.

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven