Oplossingen
Arbeidsongevallenverzekering
Een arbeidsongevallenverzekering is een verplichte verzekering die uw werknemers beschermt tegen de financiële gevolgen van een ongeval op het werk of tijdens hun woon-werkverkeer.
Een verplichte verzekering voor uw werknemers
Zelfs met een uitgekiend preventiebeleid kunt u arbeidsongevallen in uw onderneming niet volledig uitsluiten. Daarom bent u in als werkgever in België wettelijk verplicht om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten voor uw personeel. Die verzekering komt tussen als een van uw werknemers een ongeval heeft tijdens het uitoefenen van zijn job. Daarnaast zijn uw werknemers ook verzekerd wanneer ze van of naar het werk betrokken raken bij een ongeval.
Welke risico’s dekt een arbeidsongevallenverzekering?
Een arbeidsongevallenverzekering voorziet op verschillende vlakken tussenkomst bij een werkongeval.
- Ze vergoedt de kosten voor de medische zorg die nodig is na het ongeval.
- Ze keert een vergoeding uit als uw werknemer tijdelijk of permanent arbeidsongeschikt wordt door het arbeidsongeval.
- Ze zorgt voor een uitkering aan de nabestaanden als de werknemer bij het ongeval te overlijden komt.
Aparte stelsels voor zelfstandigen en vrije beroepers
Uw verzekering voor arbeidsongevallen beschermt al uw werknemers met een arbeidsovereenkomst: arbeiders, bedienden, tijdelijke werkkrachten, stagiaires en ga zo maar door.
Voor zelfstandige ondernemers en vrije beroepen zijn er specifieke stelsels. Voor hen geldt de verplichting om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten bijvoorbeeld niet.
Bescherm uw werknemers in gevaarlijk gebied
Terrorisme, aanslagen, opstanden en oorlog zijn in onze hedendaagse wereld helaas alomtegenwoordig. Zijn uw werknemers actief in een gebied waarin die risico’s dreigen, dan dient u voor hen een uitbreiding voor terrorisme of oorlogsrisico te nemen.
Nuttige uitbreidingen voor een optimale bescherming van uw personeel
Er bestaan een aantal optionele waarborgen die u aan uw arbeidsongevallenverzekering kunt toevoegen om uw werknemers nog beter te beschermen.
- De grens tussen een arbeidsongeval en een privéongeval is soms dun, zeker bij thuiswerk. Om te vermijden dat uw werknemers uiteindelijk zelf moeten opdraaien voor de kosten na een ongeval, kunt u voor hen een collectieve ongevallenverzekering afsluiten.
- Voor uw medewerkers met een jaarloon dat boven het wettelijk plafond uitkomt, dreigt bij arbeidsongeschiktheid een serieus inkomensverlies. De vergoeding via de arbeidsongevallenverzekering is immers begrensd tot een bepaald maximum. Met een dekking Excedent-Wet verzekert u die werknemers voor het deel van hun loon dat dat plafond overstijgt.
- De wetgeving rond arbeidsongevallen dateert van 1970 en is sindsdien niet mee geëvolueerd met de sociale normen en werkprincipes. Daarom is het aangewezen om een bijkomend pakket aan clausules te integreren in uw verzekering, zodat de dekking helemaal aangepast is aan de hedendaagse werkcultuur (met bijvoorbeeld thuiswerk).
Veelgestelde vragen
Heeft u nog vragen over deze verzekering?
Hier vindt u het antwoord op de vragen die ons het vaakst gesteld worden over deze verzekering. Staat uw vraag er niet tussen? Stel ze dan gerust aan onze experten.
Wat als ik geen arbeidsongevallenverzekering heb afgesloten voor mijn personeel?
Hoe wordt arbeidsongeschiktheid vergoed?
Delen