Vervroegde sluiting op donderdag 23 januari
Wegens onze personeelsinformatievergadering zullen onze kantoren uitzonderlijk al om 12u sluiten op donderdag 23 januari. Voor dringende gevallen blijven we uiteraard wel bereikbaar via ons algemeen telefoonnummer 03 482 15 30. Vanaf vrijdag 24 januari staan we weer voor u klaar en gelden onze normale openingsuren.
-
Oplossingen
In de kijker
- Evenementenverzekering
- Verzekering Tienjarige Aansprakelijkheid
- Aansprakelijkheidsverzekering procesgecertificeerde asbestdeskundigen
- Verzekering appartementsgebouwen en buildings
- Cyberverzekering
- ABR-verzekering
- Verzekering Tesla's en elektrische wagens
- Droneverzekering
- VD Manager Solutions
- Machinebreukverzekering
- Yacht- en bootverzekering
- Fraudeverzekering
- Onze aanpak
- Klanten aan het woord
- Inzichten
Ondernemingen
Zelfstandigen & Vrije beroepen
Inzichten
Aanrijding met een dier: wie vergoedt de schade aan uw wagen?
De wildpopulatie in België nam de voorbije jaren aanzienlijk toe. Goed nieuws voor de natuur, maar er is een keerzijde aan de medaille: ook het aantal aanrijdingen met wilde dieren is fel gestegen. Wie draait er op voor de kosten als uw wagen schade oploopt door een wildongeval?
Omnium verzekerd? Dan heeft u grote kans op tussenkomst
Of u recht heeft op een vergoeding via uw verzekeraar, hangt eerst en vooral af van de soort verzekering die u voor uw wagen heeft afgesloten. Is dat een (kleine of grote) omniumverzekering, dan komt uw verzekeraar normaal tussen voor de schade aan uw wagen. De meeste verzekeringsmaatschappijen voorzien een waarborg ‘botsing met dieren’ in hun contracten. Die dekt over het algemeen aanrijdingen met wilde dieren en vogels.
Toch is het belangrijk dat u bij een botsing met een dier zoveel mogelijk bewijs verzamelt en een sterk dossier samenstelt.
- Contacteer de politie en vraag hen om de feiten en de schade vast te stellen. Is dat niet mogelijk, doe dan zeker binnen de 48 uur aangifte bij de politie. Bij de meeste verzekeraars is dat een vereiste om aanspraak te maken op een vergoeding.
- Neem foto’s van de schade aan uw voertuig, het dier (als dat kan) en van eventuele bloed- en andere sporen.
- Zijn er getuigen, noteer dan hun naam, contactgegevens en verklaring.
De meeste kleine omniums komen enkel tussen als er rechtstreeks contact geweest is met het dier. Het is dus van belang om sporen van bloed of haar aan te duiden, zeker als het dier het ongeluk overleefd heeft en weggevlucht is.
Geen omniumverzekering: schadevergoeding is minder evident
Als u geen omniumverzekering heeft, dan moet er op het vlak van schadevergoeding een onderscheid gemaakt worden tussen een botsing met een wild dier en een botsing met een huisdier.
- In geval van een aanrijding met een wild (niet-geïdentificeerd) dier staat u zonder omniumverzekering zelf in voor schade aan uw wagen.
- Botst u met een huisdier, dan kunt u de eigenaar van het dier aansprakelijk stellen. Die kan vervolgens een beroep doen op zijn familiale verzekering voor de vergoeding van de schade die zijn dier aan uw wagen heeft aangebracht.
Wees steeds voorzichtig
Om een botsing met dieren te vermijden is voorzichtigheid op de weg geboden, zeker als u ’s nachts door bebost gebied rijdt. Uw snelheid minderen is een gouden tip, dan zijn de impact van de aanrijding en de schade aan uw wagen al heel wat kleiner!
Bron: Euromex