Inzichten
Goed verzekerd op weg naar school
Meer dan een miljoen kinderen trekken elke dag naar school. Dat brengt de nodige verkeersdrukte met zich mee en die leidt helaas al eens tot een ongeval. Buiten tips voor een veilige tocht naar school geven we advies om u en uw kinderen goed te verzekeren als zwakke weggebruiker.
Het nieuwe schooljaar is begonnen. Dat is ook te merken aan de ochtendspits aan de schoolpoort. Kinderen te voet, met de fiets of met de step mengen zich weer volop in het verkeer. Daarnaast worden ook heel wat kinderen met de wagen naar school gebracht. Die drukte in de buurt van de school brengt heel wat gevaren met zich mee. Wat kunt u doen om uw kinderen zo veilig mogelijk naar school te laten gaan? En wat kunt u van uw verzekering verwachten als het toch misgaat?
Tips voor een veilige tocht naar school
Met de fiets
- Kies een route met veilige fietspaden.
- Verken de weg naar school met uw kind en oefen de route in.
- Zorg voor een degelijke fietshelm. Fietshelmen die in de Europese Unie worden verkocht, moeten een keurmerk dragen:
- voor een volwassenenhelm: EN-1078
- voor een kinderhelm: EN-1080 (de kinband moet losschieten als het kind ergens achter blijft hangen met de riempjes, om verstikking te voorkomen)
- Controleer of de fiets nog in orde is: remmen, banden, verlichting, …
- Zorg dat uw kind goed zichtbaar is in het verkeer.
Te voet
- Kies een route met brede voetpaden en laat uw kind oversteken bij bewaakte oversteekplaatsen.
- Leer uw kind naar alle kanten te kijken en niet te rennen bij het oversteken.
- Leer kinderen dat ze moeten opletten voor wagens die achterwaarts van een oprit of uit een garage rijden.
- Zorg dat uw kind lichtgekleurde kleding draagt en liefst ook een reflecterend hesje of gadget.
Met de auto
- Klik uw kind altijd vast in de auto.
- Laat uw kind zoveel mogelijk uitstappen op de stoep aan de kant van de school. Parkeer daarbij niet op bushaltes, zebrapaden, vluchtheuvels, fiets- of voetpaden.
- Respecteer de maximumsnelheid in een zone 30.
Wat kunt u van uw verzekering verwachten als het toch fout loopt?
Iedereen die zich op de openbare weg begeeft en daarbij geen gebruik maakt van een motorvoertuig is een zwakke weggebruiker. Denk bijvoorbeeld aan voetgangers, fietsers, rolstoelgebruikers, ruiters, steppers, enzovoort. We zoomen in op enkele situaties om te verduidelijken welke tussenkomst u van de verzekering mag verwachten.
U bent als zwakke weggebruiker slachtoffer bij een ongeval
Als zwakke weggebruiker krijgt u bij een ongeval een vergoeding voor uw lichamelijke en materiële schade (bijvoorbeeld medische kosten of kapotte kledij), ook als u in fout bent. In geval van overlijden ontvangen uw erfgenamen de schadevergoeding.
U veroorzaakt als zwakke weggebruiker een ongeval
U wordt als zwakke weggebruiker steeds vergoed, ongeacht u in fout bent of niet. Rijdt u met de fiets, dan zal de schade aan uw tweewieler echter niet terugbetaald worden bij een ongeval in fout.
Het is bovendien aangeraden om een familiale verzekering af te sluiten. Veroorzaakt u als zwakke weggebruiker in fout schade aan bijvoorbeeld een wagen, dan komt uw familiale verzekering tussen.
Wat als de veroorzaker van het ongeval niet verzekerd is?
In dat geval kunt u beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering (als u daarover beschikt). Die verzekering helpt uw belangen behartigen. Als de betrokken partijen niet tot een minnelijke schikking komen, vergoedt de rechtsbijstandsverzekeraar de eventuele erelonen van de advocaat en de gerechtskosten. De verzekeraar komt ten slotte ook nog tussen in de kosten van specialisten zoals artsen en experten.
Kunt u zich verzekeren voor lichamelijke schade?
Lichamelijke schade verzekeren kunt u met een privéongevallenverzekering. Die biedt u financiële bescherming wanneer u in de privésfeer het slachtoffer wordt van een ongeval. Het begrip ‘ongeval’ mag u ruimer zien dan een verkeersongeluk: zo komt de privéongevallenverzekering ook tussen wanneer u van een ladder valt of bij het snoeien van de haag in uw vingers snijdt. Ook voor sportievelingen is deze verzekering geen overbodige luxe, want de kosten van een tijdelijke of zelfs blijvende lichamelijke schade na een sportongeval kunnen hoog oplopen.
Heel wat verzekeraars bieden een privéongevallenverzekering aan. Omdat het geen verplichte verzekering is, zijn de waarborgen niet wettelijk bepaald. De voorwaarden, dekkingen en premies verschillen daardoor sterk van verzekeraar tot verzekeraar. Uw beheerder staat u met plezier bij in het maken van de juiste keuze.
Delen