Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

U en uw gezinsleden kunnen slachtoffer worden van de fout of nalatigheid van iemand anders. Soms is het bij een ongeval of schadegeval zelfs niet duidelijk wie er nu eigenlijk in de fout gegaan is. Op dat moment kunt u beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering. Die helpt u een vergoeding te eisen en staat u bij wanneer het schadegeval uitmondt in een probleem.

Dat geldt niet alleen voor privégeschillen of geschillen in het verkeer. De waarborg Rechtsbijstand biedt sinds kort ook juridische hulp bij echtscheidingen en bouwgeschillen. De financiële gevolgen van advocaten en rechtszaken daarvoor lopen immers snel hoog op. Deze verzekering dekt daarom de kosten en erelonen voor advocaten en experten en zorgt ook voor een compensatie wanneer de aansprakelijke tegenpartij de schadevergoeding niet kan betalen.

Is een aparte polis beter dan een extra waarborg Rechtsbijstand in een ander verzekeringscontract?

In uw auto-brand- of familiale verzekering kan een waarborg Rechtsbijstand vervat worden. Die rechtshulp geldt dan echter enkel voor geschillen die betrekking hebben op de dekking waarmee ze samenhangt.

Er zijn nog heel wat redenen om een aparte rechtsbijstandsverzekering af te sluiten:

  • U vermijdt belangenconflicten omdat u steeds op onafhankelijke belangenverdediging kunt rekenen.
  • U botst niet op lage interventieplafonds. Geïntegreerde rechtsbijstand is vaak erg beperkt in het verzekerde bedrag. U heeft bijvoorbeeld wel recht op een advocaat, maar die kan nauwelijks voor u presteren.
  • U geniet ruimere en kwalitatievere dekkingen. Waar een uitbreiding rechtsbijstand vaak erg algemeen en beperkt is, wordt een aparte rechtsbijstandspolis volledig op maat van uw persoonlijke situatie geschreven.

Alle voordelen van een aparte rechtsbijstandspolis worden in dit artikel op een rijtje gezet.

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven