Overslaan en naar de inhoud gaan

De gevolgen voor schadevergoeding in het kader van uw BA-verzekering

Elke bestuurder is wettelijk verplicht om een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) af te sluiten. Die verzekering vergoedt lichamelijke en materiële schade aan derden als u een verkeersongeval veroorzaakt en in fout bent. Die vergoeding zal altijd uitgekeerd worden aan de andere betrokkenen, ongeacht of u dronken bent of niet.

Maar als u onder invloed van alcohol verantwoordelijk bent voor een ongeval, dan kan uw verzekeraar in bepaalde omstandigheden de uitbetaalde schadevergoeding terugeisen. Verhaalrecht of regres uitoefenen, heet dat. Zo’n terugvordering kan enkel als u effectief veroordeeld wordt voor dronkenschap en als uw verzekeraar het oorzakelijk verband tussen uw dronkenschap en de schade kan aantonen. Er is trouwens een maximumbedrag bepaald dat de verzekeringsmaatschappij kan terugvorderen.

De gevolgen voor schadevergoeding in het kader van uw omniumverzekering en/of bestuurdersverzekering

Een omniumverzekering dekt u voor eigen schade die u zelf veroorzaakt. In principe vergoedt ze ook de schade aan uw eigen voertuig als u dronken een ongeval veroorzaakt. Toch is de kans groot dat uw verzekeraar in dat geval een schadevergoeding weigert. Dat kan omdat in de contractvoorwaarden meestal een clausule opgenomen is dat de dekking vervalt vanaf een bepaald niveau van alcoholintoxicatie. Of en in welke mate uw omniumverzekering een schadevergoeding uitbetaalt, hangt dus af van de specifieke voorwaarden.

Hetzelfde geldt voor schadevergoeding via de bestuurdersverzekering, die u dekt voor lichamelijke letsels als u zelf een ongeval veroorzaakt.

Hogere premie of schrapping

Een ongeval in fout – of u nu dronken was of niet – brengt sowieso andere voorwaarden en een hogere verzekeringspremie met zich mee.

Een veroordeling bij een ongeval onder invloed kan nog zwaarder doorwegen: uw verzekeraar kan zelfs beslissen om uw contract te schrappen. In dat geval dient u een andere verzekeraar te zoeken, maar weinig verzekeringsmaatschappijen zijn bereid om zo’n risicogedrag te dekken. Als drie maatschappijen weigeren om u te verzekeren, dan kunt u enkel nog aankloppen bij het Tariferingsbureau. Dat zal u een premievoorstel doen, maar hou er rekening mee dat die premie sowieso hoger zal liggen dan in normale omstandigheden.

De boodschap is dus duidelijk: denk heel goed na voor u met een glaasje (te veel) op achter het stuur kruipt!

 

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven