Overslaan en naar de inhoud gaan

Het zijn momenteel roerige tijden op de wereldwijde beurzen. De oorzaak is niet ver te zoeken: Donald Trump heeft de wereld op zijn kop gezet met een reeks invoertarieven die opvallen door hun omvang (ongezien in de afgelopen eeuw!) en logica (tarieven hebben historisch gezien meer kwaad dan goed gedaan). Om nog maar te zwijgen over de bruutheid waarmee ze zijn doorgevoerd, vooral ten opzichte van langdurige bondgenoten. En dat allemaal op basis van een tabel waarvan de juistheid en relevantie hoogst twijfelachtig zijn. Er is ook risico op verdere escalatie, aangezien de tarieven hier en daar worden beantwoord. Gevolg van dit alles: paniek en een van de snelste beursdalingen in de geschiedenis. Het doet denken aan de crisis ten tijde van corona, wat begrijpelijkerwijs veel onrust veroorzaakt bij beleggers. Hoewel er op het moment van schrijven tekenen van herstel zijn, is het onmogelijk te zeggen wanneer de storm voorbij zal zijn, en de paniek zal zeker nog wel even nazinderen.

Wat zijn de gevolgen voor beleggers?

Een dergelijke algemene daling die bovendien heel bruusk plaatsvindt, is de nachtmerrie van elke belegger. De meeste fondsen laten aanzienlijke verliezen optekenen, vooral de fondsen zonder actief beheer, zoals ETF’s. Gelukkig hebben wij in het verleden onze klanten geadviseerd om een evenwichtig opgebouwde portefeuille aan te houden, die minder hard wordt getroffen bij dergelijke zware beursschokken.

Wat kan ik doen als belegger? Wat moet ik doen?

De eerste en meest dringende vraag is altijd welke actie er ondernomen moet worden. De keuzes zijn altijd dezelfde:

  • Verkopen: De eerste reflex bij velen is om te vluchten. Ervaren beleggers weten echter dat dit een fout is. Door te verkopen wordt een verlies dat tot dan toe alleen op papier bestond, ineens werkelijkheid. Bovendien ontneemt men zich dan de mogelijkheid om te profiteren van een eventueel herstel. Emotie is een slechte raadgever als het over beleggen gaat. Verkopen is ten zeerste af te raden.
  • Wachten: Beleggen is een verhaal van lange adem; op lange termijn herstellen de koersen zich altijd. Het is dus een kwestie van wachten tot de beurs weer omhoog gaat, maar om van dat herstel te kunnen genieten, moet men wel belegd blijven. Helaas wordt een remonte vaak gemist omdat er verkocht is. Blijven zitten is de boodschap.
  • Bijkopen: In theorie is elke daling een kans om bij te kopen, omdat u voor hetzelfde geld meer aandelen kunt kopen dan voor de daling, en al die aandelen gaan mee omhoog bij de onvermijdelijke stijging die volgt. Er is veel te zeggen voor “buy the dip”, maar natuurlijk is dat niet voor iedereen weggelegd.

Ons advies is over het algemeen om te wachten, tenzij uw beleggingshorizon niet lang genoeg meer is om het herstel af te wachten. We begrijpen dat het psychologisch zeker niet gemakkelijk is om lijdzaam toe te zien hoe uw spaargeld minder waard wordt. Toch is dat precies wat u zou moeten doen: wachten. Neem het aan van de mensen die beroepsmatig beleggen; wachten is alles wat u op dit moment moet doen.

Een crash is dus eerst en vooral een test van geduld en tegenwoordigheid van geest. Uit ervaring weten we dat het kan helpen om op zo’n moment te praten met uw adviseur. Wij willen dan ook benadrukken dat wij bij Van Dessel altijd, maar in het bijzonder op momenten zoals nu, beschikbaar zijn voor een gesprek of analyse van uw beleggingsportefeuille. En dat volledig gratis en vrijblijvend, zowel voor contracten die al via onze bemiddeling lopen als voor contracten die nog niet via onze bemiddeling lopen maar waar u graag onze mening over zou willen.

Is er dan totaal geen opvolging/bijsturing nodig?

Natuurlijk wel. Maar dat gebeurt al op het niveau van de fondsen zelf. Elk actief beheerd fonds voert regelmatig transacties uit die ze nodig achten op basis van een doorgedreven en continue analyse. Bovendien zijn fondsen daar veel beter voor uitgerust dan een individuele particulier. Hoe dat precies gebeurt, hangt af van het fonds. Het is dus vooral de truc om een goede mix van fondsen te hanteren die overeenkomt met uw beleggingsdoelstellingen en dan een beetje in de gaten te houden of die mix actueel blijft. Als u bij Van Dessel een spaar- of beleggingspolis afsluit, houden wij dat voor u in de gaten. Dat is ons engagement als onafhankelijk makelaar. Voor een passief beheerd fonds of ETF ligt dat anders, omdat dat niet actief beheerd wordt en er dus op het niveau van het fonds nauwelijks actie zal worden ondernomen bij crashes zoals deze. Maar die heeft u dus ofwel beperkt in portefeuille als u ons advies heeft gevolgd, of voor een groot deel, maar dan op uw eigen verzoek.

Wat zal de toekomst brengen?

Niemand heeft een kristallen bol. En hoewel de wereld van beleggen een veel exactere wetenschap is dan sommigen vermoeden, zijn er momenteel toch wel wat factoren die het onmogelijk maken om de toekomst accuraat te voorspellen. Terwijl economen wereldwijd verklaren dat de tarieven noch logisch noch efficiënt zijn, zet Trump door. En dat op wereldniveau…

Ondertussen valt wel een patroon te ontwaren bij Trump: eerst escaleren en daarna verzoenen om uiteindelijk een deal te sluiten en zich te profileren als de ultieme dealmaker. In dit geval: bestaande handelspartners bedreigen met overdreven invoertarieven om ze te dwingen tot het sluiten van een nieuw, voor de VS voordeliger, handelsakkoord. Die tactiek is misschien effectief; Trump wentelt zich al in eigen lof over hoe de hele wereld zou komen smeken om een deal, maar zet natuurlijk ook kwaad bloed. Velen kunnen de manier waarop hun arm omgewrongen wordt niet waarderen, sommigen slaan zelfs terug. Niemand zal beter worden van een escalatie en verlies van vertrouwen. We kunnen alleen hopen dat de ratio snel terugkeert en ons hart vasthouden voor de volgende frats van Trump, stilaan toch zijn handelsmerk.

De komende weken zullen ongetwijfeld nog gekenmerkt worden door een hoge volatiliteit. En ook op langere termijn zijn dergelijke schokken niet uitgesloten. Er zijn twee manieren waarop u uw portefeuille snel en gemakkelijk kunt wapenen:

  1. Geef de voorkeur aan actief beheerde gemengde fondsen. De beheerders van een dergelijk fonds kunnen in periodes zoals deze maatregelen nemen om het verlies te beperken, bijvoorbeeld door hun blootstelling aan de beurs af te bouwen of in te dekken. Maar niet alle fondsen zijn daar even goed in; laat ons u helpen door voor u uit te zoeken of u op dit vlak goed zit.
  2. Spreid uw instapmomenten doorheen de tijd. De beurs gaat onvermijdelijk op en neer en als belegger bent u overtuigd van het potentieel op lange termijn, maar niemand weet zeker in welke fase van de conjunctuur we ons bevinden. Door gespreid in te stappen (bijvoorbeeld maandelijks) creëert u voor uzelf een gemiddelde instapkoers. Zo worden koersschommelingen doorheen de tijd uitgevlakt.

Over de “tariffs” zelf kunnen we het volgende stellen:

Importtarieven worden geheven bij import, dus wanneer de goederen de VS binnenkomen. Ze worden betaald door de importeur. Ze worden dus niet betaald door de buitenlandse exporteurs die Trump eigenlijk wil raken, maar wel door de binnenlandse importeurs (die in veel gevallen op Trump zullen hebben gestemd). In theorie is het mogelijk dat die importeurs van hun tegenpartij (de buitenlandse exporteur) gedaan krijgen dat die hun prijzen laten zakken volgens het nieuwe tarief, zodat uiteindelijk wel de buitenlandse exporteur zou opdraaien en de binnenlandse importeur buiten schot zou blijven. Dat impliceert echter een enorm sterke onderhandelingspositie om vrijwel overnacht een gigantische prijsdaling te kunnen “eisen”. Mochten die Amerikaanse importeurs in zo’n sterke positie verkeren, dan zouden ze de tarieven niet nodig hebben om een prijsdaling te onderhandelen. Ze zouden simpelweg kunnen zeggen “verlaag uw prijzen met x% of anders…”. Maar in een concurrerende wereldwijde markt werkt dat niet; er is meestal voldoende afzetmarkt elders op de wereld waar de buitenlandse exporteurs hun goederen kwijt kunnen.

Trump beweert dat de extra importtarieven de VS extra welvaart zullen brengen door én enorme inkomsten te genereren én de binnenlandse industrie te ondersteunen. Dat klopt niet. Een tarief kan ofwel zorgen voor extra inkomsten (als de import blijft doorgaan) of de binnenlandse industrie ondersteunen (maar dan worden die goederen niet meer geïmporteerd en wordt er dus ook geen tarief op geheven). Maar het is onmogelijk om beide tegelijk te realiseren.

De VS beschikken niet over de capaciteit, de arbeidskrachten en/of de expertise om het enorme aantal goederen dat ze importeren zelf te produceren. Om nog maar te zwijgen over de inflatie die zou ontstaan uit een vervanging van goedkoop geproduceerde ingevoerde goederen door duurdere versies uit eigen land.

De theorie en de praktijk komen dus niet helemaal overeen. Heel de wereld hoopt dat dit snel duidelijk wordt en dat er ondertussen niet al te veel schade berokkend wordt.

Contacteer ons

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor vragen of extra informatie via telefoon op 03 482 15 30 of e-mail leven@vandessel.be

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven