Inzichten
Goed verzekerd op weg naar school
Méér dan een miljoen kinderen trekken elke dag naar school. Dat brengt de nodige verkeersdrukte met zich mee. Met dit artikel willen we u adviseren en enkele tips meegeven om u en uw kinderen zo goed mogelijk te verzekeren als zwakke weggebruiker.
Wat kan u doen om uw kinderen zo veilig mogelijk naar school te laten gaan? En wat kan u van uw verzekering verwachten als het toch misgaat?
Enkele nuttige tips voor een veilige tocht naar school
Met de fiets?
-
Kinderen onder de 10 jaar mogen altijd op het voetpad fietsen.
-
Kies de veiligste weg. Deze is niet altijd de kortste. De schoolverzekering komt tussen in alles wat beschouwd wordt als een normaal traject.
-
Zorg voor een degelijke fietshelm. Deze vermindert het risico op ernstig hoofdletsel.
-
Draag een fluohesje met reflecterende stroken zodat u in het donker tot 150m ver zichtbaar bent.
-
Maak oogcontact met de bestuurder om te kijken of hij/zij wel degelijk zal stoppen.
-
Maak duidelijke afspraken. Verken de route meermaals op voorhand.
-
Controleer regelmatig of uw fiets nog in orde is: remmen, banden en verlichting.
Al gehoord van fietspooling?
Hierbij fietsen kinderen in kleine groepen, langs een afgesproken route en onder begeleiding van een volwassene naar school. Kinderen die meedoen aan de fietspool worden onderweg opgepikt en fietsen samen verder.
Te voet?
-
Kies een veilige route met brede voetpaden en bewaakte oversteekplaatsen.
-
Oefen correct oversteken. Altijd stoppen voor de rand van de stoep, goed naar links, naar rechts en nogmaals naar links kijken, oversteken zonder te rennen en goed uitkijken.
-
Ontdek samen risicovolle plaatsen zoals garages en opritten waar onverwachts auto’s in- en uitrijden.
-
Draag liefst lichtgekleurde kleding en een reflecterend hesje of gadget.
Haast en spoed is zelden goed!
Een gehaast kind heeft geen oog meer voor zijn omgeving en wordt onvoorzichtig. Zorg ervoor dat uw kind steeds op tijd thuis vertrekt en zich rustig door het verkeer kan bewegen.
Met de auto?
-
Voor het vertrek zorgt u ervoor dat iedereen zijn gordel om heeft.
-
Laat uw kind altijd langs de kant van de stoep in en uit de wagen stappen.
-
Respecteer de maximumsnelheid in een zone 30.
Al eens gedacht aan carpooling?
Ook met de auto kan u ervoor zorgen dat er minder verkeer is en het er veiliger op wordt voor de voetgangers en fietsers! Als meerdere kinderen van verschillende gezinnen samen rijden, zijn er minder auto’s op de weg naar school.
Wat is een zwakke weggebruiker?
Iedereen die zich op de openbare weg begeeft en geen motorrijtuig bestuurt, is een zwakke weggebruiker. Denk bijvoorbeeld aan voetgangers, fietsers, steppers enzovoort.
U bent als zwakke weggebruiker slachtoffer bij een ongeval
Als zwakke weggebruiker krijgt u bij een ongeval een vergoeding voor uw lichamelijke en materiële schade. Ook als u in fout bent. U krijgt dus een vergoeding voor onder andere uw medische kosten en schade aan uw kleren. In geval van overlijden ontvangen uw erfgenamen een schadevergoeding.
U veroorzaakt als zwakke weggebruiker een ongeval
Bij een ongeval in fout zal u steeds vergoed worden voor de lichamelijke schade maar niet voor de materiële schade. Vb. u heeft een fietsongeval in fout, de schade aan uw fiets zal niet worden vergoed.
Wat als de veroorzaker van het ongeval niet verzekerd is?
Dan kan u beroep doen op de rechtsbijstandverzekering. Die verzekering helpt u als zwakke weggebruiker uw belangen te behartigen. Wanneer men niet tot een minnelijke schikking komt, vergoedt de rechtsbijstandsverzekeraar de eventuele erelonen van de advocaat en de gerechtskosten. De verzekeraar komt tenslotte ook nog tussen voor de kosten van specialisten zoals artsen en experten.
Het is aangeraden om een familiale verzekering met waarborg rechtsbijstand af te sluiten om u zo goed mogelijk bij te staan bij een ongeval als zwakke weggebruiker.
Kan u zich laten verzekeren voor lichamelijke schade?
U kan een privéongevallenverzekering afsluiten. Deze verzekering komt tussen bij een verkeersongeval of ongeval in uw vrije tijd (sportongeval).
Heel wat verzekeraars bieden een privéongevallenverzekering aan. De voorwaarden, dekkingen en premies verschillen sterk van verzekeraar tot verzekeraar. Uw beheerder staat u met plezier bij in het maken van de juiste keuze.
Heeft u vragen?
Aarzel dan niet ons te contacteren via info@vandessel.be of +32 (0)3 482 15 30
Delen