Overslaan en naar de inhoud gaan

Impact voor eenmanszaken en vennootschappen

Wie via een eenmanszaak werkt, betaalt personenbelasting op zijn inkomen. En die bedraagt al snel meer dan 40%. De maatregelen in het zomerakkoord maken het voor zelfstandigen met een eenmanszaak dus fiscaal interessant om een vennootschap op te richten. Omdat de overheid zo heel wat belastinginkomsten dreigt mis te lopen, heeft de regering beslist om de drempel voor het oprichten van een vennootschap te verstrengen. Zo zullen zaakvoerders voortaan minstens 45.000 euro loon per jaar moeten krijgen (i.p.v. 36.000 euro) om aanspraak te kunnen maken op de verlaagde vennootschapsbelasting.

Voor bestaande vennootschappen valt de impact van die maatregel volgens Minister van Financiën Johan Van Overtveldt goed mee, omdat de extra te betalen personenbelasting en sociale bijdragen ruimschoots gecompenseerd worden door de verlaagde vennootschapsbelasting. Bovendien wordt er een uitzondering gemaakt voor bedrijven die weinig winst maken: zij moeten slechts de helft van hun winst als loon uitbetalen aan de bedrijfsleider als die winst minder dan 90.000 euro bedraagt.

Daarnaast voorziet de regering extra maatregelen om het statuut van eenmanszaak aantrekkelijk te houden. Zelfstandigen met een eenmanszaak zullen bij verkoop of stopzetting bijvoorbeeld een verlaagd belastingtarief van 15% krijgen.

Hoe kunt u van het meest gunstige fiscaal tarief genieten?

Van Dessel biedt voor bedrijfsleiders advies en een totaalconcept in verzekeringen om de meest gunstige fiscaliteit te genieten. Contacteer ons gerust voor een introductie via leven@vandessel.be of 015 45 97 77.
 

Bron: De Tijd

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven