Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijhulpsystemen verminderen het risico op auto-ongevallen

Onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 90% van de auto-ongevallen volledig of gedeeltelijk te wijten is aan menselijk falen. Gelukkig staat de technologie niet stil en komen er steeds meer rijhulpsystemen op de markt die ons helpen om die menselijke factor in verkeersongevallen te reduceren. Bij de autonoom rijdende auto zijn we nog lang niet, maar het is duidelijk dat technologische toepassingen vandaag al wel helpen om veiliger te rijden. De schadestatistieken van verzekeraars tonen aan dat rijhulpsystemen een positieve impact hebben op het aantal ongevallen en de ernst ervan.

Moet u rijhulpsystemen melden aan uw verzekeraar?

De wet op de verzekeringen stelt dat u ieder element dat de beoordeling van uw risico beïnvloedt moet meedelen aan uw verzekeraar. U heeft er dus alle belang bij om de aanwezigheid van rijhulpsystemen te melden, bijvoorbeeld:

  • parkeerhulp,
  • dodehoeksignalisatie,
  • rijstrookondersteuning,
  • EB (Automatic Emergency Braking),
  • aandachtsassistent,
  • adaptive cruise control,
  • automatische noodoproep,

Mogelijk gunstig effect op de premie voor uw autoverzekering

Niet alleen hebben rijhulpsystemen een positieve invloed op de risicobeoordeling, ze kunnen ook recht geven op een korting op uw verzekeringspremie. Iedere verzekeraar kan daar vrij over beslissen, maar bij heel wat maatschappijen betaalt u weldegelijk een lagere premie als uw wagen uitgerust is met één of meerdere rijhulpsystemen. Het loont dus zeker de moeite om dit te bespreken!

Bron: FinSource

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven